Änge Raceway & RC Park

12 oktober 2006

Kvar att göra inför vintern

Jag hoppas att klubbmedlemmar och frivilliga har möjlighet att hjälpa till att göra klart det som kvarstår för att uppnå vårt delmål inför vintern. Vi har nemligen lite saker kvar att göra...

För att allting skall bli klart inför nästa sesong är det viktigt att göra klart så mycket som möjligt av grovjobbet innan kung vinter lägger vita locket på, så att det inför officiella invigningen endast är vårstädning och detaljarbete som kvarstår. En av anledningarna till min inställning är att när vi börjar plocka i detaljerna kommer det sannolikt att visa sig gå åt rätt mycket tid att få allting som vi vill ha det, så att kunna fokusera på detta istället för att ragga lastbilar, grävare, traktorer och andra mer eller mindra svårhittade maskiner är viktigt för att kunna utnyttja nästa års sesong till det vi vill: Att utöva vår hobby :-) Att vi nästa år planerar även andra spännande utbyggnadsprojekt på området är en annan orsak till att vi bör göra så mycket vi bara hinner i år.

För att summera det som bör göras nu i höst:

  • Bygga den stora doserade sweeperkurvan efter långrakan
  • Bygga den doserade 180-graderskurvan efter dubbelhoppet
  • Snickra väggar till dubbelhopp nummer två
  • Sätta banmarkeringen på hela långrakan
  • Göra en Pit Lane
  • Göra klart golvet på förarställningen
  • Gjuta curbs och annat
  • Lägga sten i innerkurvan på vinkelplatå'n
  • Planera klart områden inuti banslingan

Sedan för att förklara stegen och estimera tidsåtgången:

Sweeperkurvan
Vi har diskuterat hur vi smidigast gör denna kurvan. Det har föreslagits att bygga den enbart med massa, men det har också diskuterats huruvida vi skulle kunna bygga en ställning av trä som vi sedan lägger massa i. Att gjuta ett tunt lager uppe på en träställning har också nämnts.
Ur en ekonomisk synvinkel är massa det bästa. Det kommer dock att behövas en hel del massa till detta, men vi har fortfarande grävarn på området så varför inte utnyttja den medan vi fortfarande kan?
Uppskattning av tidsåtgång: 1 lördag el. söndag

180-graderskurvan
Också här har diskussionerna pågått ett tag, vilket är bra. Risken borde vara större att den slutliga lösningen blir den bästa då, eller hur? :-)
Nu när det är dags att gå från diskussion till aktion så har jag landat på att vi hämtar några stora slipers från Leffes förråd, kapar dessa med en motorsåg och lägger två lager slipers som en stadig ytterkant. Sedan fyller vi med massa innanför och formar lutningen in mot centrum av kurvan med kratta och padda. Återigen en ekonomisk lösning, men även om denna lösningen kanske ger en något lägre doseringsgrad så kommer den att vara betydligt lättare att underhålla och funktionen kommer att vara riktigt bra ändå.
Uppskattning av tidsåtgång: 1 lördag el. söndag

Väggar till dubbelhopp
för att kunna utföra denna byggnationen behöver vi hämta mera material. Långa två tumm fyror. Sedan exakt hur vi gör den behövs nog ingen närmare förklaring till i och med att vi redan har gjort en.
Uppskattning av tidsåtgång: 4 kvällar el. 1 dag


Banmarkering långrakan
Vi har fått tegelsten som skall grävas ner till hälften och "sättas". Det har redan kommit på plats en hel del sten, men vi måste hämta tegelsten så det räcker enda fram. Sedan riktar vi markeringen genom att sätta snören i en rätt linje och i den höjd vi vill ha på markeringen.
Uppskattning av tidsåtgång: Ungefär fyra timmar plus den tid det tar att hämta materialet

Pit Lane
Vi skall ha en sådan och in-/ utfarten till pit lane samt markering bygger vi av samma material som markeringen på långrakan så att vi får ett enhetligt resultat. Framför förarställningen måste vi göra en upphöjning så att man kan "pitta" utan att stå tvikrokigt. Bredden på pitlane bör vara mellan 80 och 90 cm, infarten blir dock bredare ("sänka farten zon"). Att göra förhöjningen av pall verkar vara ett genomförbart alternativ. vi har lite pall till detta, men vi behöver mera... Upp och nerfarten bör vi kunna göra av bräder.
Uppskattning av tidsåtgång: 1 lördag eller söndag

Golv förarställning
Det bästa alternativet för att få golv i förarställningen är att byta plats på de två ställningarna vi redan har. Smidigast är att göra det med lastbilskranen. Leffe kommer att ställa upp på det så snart det fins möjlighet. När detta är gjort måste vi svetsa ihop dem så det blir stadigt och den övre inte kan glida av. Byter vi plats så att den undre blir utan golv har vi dessutom en utmärkt första plats att göra lite mekplatser på :-)
Uppskattning av tidsåtgång: 1 kväll

Curbs och annat
Vi borde även genomföra gjutningen redan nu i höst så att det enda vi gör när våren kommer är att måla det som skall målas. Vi gjuter manuelt med tjockare blandat betong så kan vi forma curbsen på plats. Vi gräver ner dem en liten bit och fäster armeringsjärn i backen som sticker upp lite. Till detta arbete behöver vi förutom betongen även låna en blandare och elverk så vi kan köra blandaren. Vatten att blanda med vore inte heller fel, men det kan i fall det behövs ordnas på plats. Det kommer också att vara behov för att gjuta lite vid in och avfart för pitlane för att få bort alla vassa tegelstenskanter och fylla i där stenen kurvar.
Uppskattning av tidsåtgång: 1 lördag eller söndag

Stenläggning inre hörn vinkelplatå
Jag skall kolla om vi kan få ner ett gäng stenar som kan användas till detta. Sedan skall dessa bäras på plats och läggas ut på ett snyggt sätt. Då när vi får hit stenar tycker jag vi skall passa på att välja ut några snygga som vi placerar ut där vi tycker att vi skall ha så kallade track marshals vid racing. Bilvändare kanske är ett bra svenskt ord för samma sak :-) Dessa placerar vi ut nu, sedan målar vi stenarna till våren och numrerar dem (sprayfärg och mall av kartong) för att visa vart man skall stå när man skall vara bilvändare.
Uppskattning av tidsåtgång: 1 kväll efter det att materialet har kommit på plats

Planering
Det fins några områden kvar som vi behöver lägga lite massa på och planera ut innan i kan så gräs. Jag tror att alla vet hur detta går till ;-)
Uppskattning av tidsåtgång: 1 kväll

Städning
Tittar man på området som det ser ut just ni är det inte så svårt att se vad vi behöver göra. Bort med kvistar, grenar, rötter och annat skräp som ligger ilte här och var.
Uppskattning av tidsåtgång: 1 kväll

Fyra dagar, åtta kvällar och några timmar alltså så har vi en bana vi verkligen kan vara stolta av sedan!

Nu återstår endast att utföra. Väl mött på Änge!!

1 Comments:

  • Lägga sten i innerkurvan på vinkelplatå'n

    Färdigt// Maria

    By Anonymous Anonym, at 11:04  

Skicka en kommentar

<< Home